Naast de grotere hoofdbedrijfschappen voor detailhandel en ambachten (zie resp. HBD en HBA) zijn er ook bedrijfschappen. Voor informatie over de horeca en catering sector is het Bedrijfschap Horeca en Catering een goede informatiebron.

Ieder kwartaal publiceren zij de zogenaamde Horeca Kwartaalonderzoeken. Hierin veel aandacht voor omzetontwikkelingen, prognoses en trends binnen de diverse deelsectoren (Dranken-, Fastservice-, Restaurant- en Hotelsector).

Via www.kenniscentrumhoreca.nl bieden zij diverse tools aan zoals bedrijfsvergelijkingen, feiten en cijfers en de kostprijscalculator. Dit alles met het doel de branche verder te professionaliseren. De publiek toegankelijke database Feiten en Cijfers bevat diverse kant en klare rapporten op gemeentelijk en/of provinciaal niveau. Beschikbare thema’s zijn:

  • Kerncijfers (per deelsector)
  • Omzet en kosten in de Nederlandse horeca
  • Gemeentelijke leges
  • Prognoses
  • Aanbod van horeca
  • Faillissementen
  • VMBO en MBO leerlingen, richting horeca
  • Vacatures
  • Dagtochten van Nederlanders
  • Vakanties in Nederland naar provincie en logiesvorm

Voor meer informatie: