Anno 2009 komt steeds meer van Nederland beschikbaar binnen de Street View ondersteuning van Google Maps. Vrijwel de gehele Randstad (inclusief mijn eettafel, kandelaarset en tuinmeubilair) is inmiddels opgenomen in de databases. Voor in 1995 afgestudeerde deskresearcher (gespecialiseerd in bedrijfsinformatie), is Google Street View Nederland een langverwachte realisatie van een droom. We wisten dat dit mogelijk zou moeten zijn, maar nu is het er!

De ultieme(?) geografische bron…Niet langer heb je de “spion-met-camera” nodig, vanuit je bureaustoel klik, draai en zoom je, tot dat je alles gezien hebt. Bekijk hoe het pand van je toekomstige zakenrelatie er uit ziet, inclusief de route hoe je er moet komen. Nog nooit was het zo makkelijk om een beeld van de omgeving te krijgen. Met Google Maps Street View Nederland zijn woonwijken en winkelgebieden, de winkelformules, type straat en buurt, de omgeving, parkeergelegenheid, architectuur, beplanting, inrichting, etc., virtueel te bekijken. Zie voor de huidige stand van zaken anno 28 november 2009, onderstaande afbeelding:

waar Capture

In het verleden waren er al websites van makelaars die fotoseries van omgevingen aanboden (waarover later meer, omdat zij ook meer aanvullende informatie bieden). Maar qua omvang gaat niets zo ver als Google Street View. Het in de aanhef van dit bericht geschetste voorbeeld van mijn eigen woonhuis, geeft de mogelijkheden goed weer (vooral als je verder gaat “rondrijden” of een eigen locatie ingeeft).

Wanneer je Street View gebruikt, dien je vanzelfsprekend wel rekening te houden met het feit dat het fotomateriaal slechts een momentopname biedt.

Street View is een hele goede bron om locaties, straten, wijken te bekijken. Maar besef te allen tijde dat een (herhaald) werkelijk bezoek aan een bepaalde locatie altijd de voorkeur moet krijgen voor een juist inzicht. Pas meerdere bezoeken per week(dag) en tijd (zowel uur als seizoen) kunnen werkelijk inzicht verschaffen. Locaties veranderen, altijd!

Voor nu echter, is Street View Nederland (nog) een aanrader. Omdat je weet dat vrijwel al het materiaal op de site in 2009 is gefotografeerd. Het is recent en bruikbaar!

Meer informatie: Maps Google

Gezien mijn eettafel, kandelaarset en tuinmeubilair, hierbij enkele andere zeer interessante websitebronnen: