OpenStreetMap stelt je in staat plattegronden van de hele wereld te bekijken, bewerken en te gebruiken. Veel ander kaartmateriaal is juridisch beschermd en mag dus niet zomaar gebruikt worden. Wat maar weinig zakelijke gebruikers zich beseffen, is dat bijvoorbeeld Google Maps “uitsluitend beschikbaar gesteld voor intern gebruik en mag Google Maps niet voor commerciële doeleinden worden gedistribueerd, met uitzondering van kaartgegevens die toegankelijk mogen zijn en weergegeven mogen worden met de Google Maps API volgens de Algemene voorwaarden voor API’s“.

Het OpenStreetMap-project maakt geografische data echter beschikbaar voor iedereen (onder de voorwaarden van Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.0).

Onze Lieve Vrouwetoren te Amersfoort

Bovenstaand voorbeeld toont Onze Lieve Vrouwetoren te Amersfoort. Het centrale punt van de stereografische projectie van de Nederlandse topografische kaarten en van de Rijksdriehoekscoördinaten.

Meer informatie over ondermeer de gebruiksvoorwaarden: Wiki.Openstreetmap.org.

De volgende link opent OpenStreetMap, ingezoomd op Nederland.