Nederland heeft een parlementaire democratie. Er is een Regering, Eerste Kamer en een Tweede Kamer. Naast de eerder opgenomen bron Overheid.nl hebben zij ieder een eigen website.

Een zeer belangrijk onderdeel van de webservice van de Tweede Kamer (de overheidbron met het meeste  “openbare papierwerk” is Parlando. Parlando (een databank) bevat een compleet overzicht van Kamerstukken.

parlando 450

Via deze optie “Zoek uitgebreid” kan je zoeken naar specifieke documenten. Daarbij kan je kiezen tussen fulltext zoeken (dus door de gehele tekst en de beschrijving) en zoeken in de bibliografische kenmerken. Desgewenst zijn de meer verfijnde zoekmechanismen zoals logische operatoren (and, or, not) ook beschikbaar.

Een groot nadeel van Parlando is echter dat de links die door Parlando werden getoond slechts tijdelijk van aard zijn. Je kan de bewaarde links dus slechts voor een korte periode benutten (en ook alleen maar op de computer van waar je de link hebt opgenomen).

Gelukkig (of eigenlijk beter gezegd: helaas) is daarom ook een service als geencommentaar.nl/parlando beschikbaar 😉

De overheid zag ook in dat het beter kon, en zegde toe in 2006 met een verbeterde versie te komen. Nu, in 2007, is dat systeem er nog steeds niet; er is zelfs geen lanceerdatum voor bekend. Wij gingen daarom zelf aan de slag. In slechts acht uur zette één van ons geencommentaar.nl/parlando op, een website die de ergste tekortkomingen van Parlando verbetert.

Voor het enige echter origineel bezoek je: http://parlando.sdu.nl, (anno 2009 kan je al wel direct anoniem inloggen, hiervoor ga je naar: http://parlando.sdu.nl/cgi/login/anonymous).

Om de bewaarbare en dus ook beter “mailbare” links te genereren, gebruik je de geencommertaar.nl-versie: http://www.geencommentaar.nl/parlando/index.php?action=showAdvancedSearch.

Alle links op een rijtje:
http://www.regering.nl/
http://www.eerstekamer.nl/
http://www.tweedekamer.nl
http://parlando.sdu.nl
http://parlando.sdu.nl/cgi/login/anonymous
http://www.geencommentaar.nl/parlando/index.php?action=showAdvancedSearch
http://www.geencommentaar.nl/index.php/2007/03/26/geencommentaar_verbetert_parlando