Uw Openbare Bbliotheek. Eén van de weinige bronnen waar ik nu eens niet tutoyeer. Een bron die immers RESPECT (jawel,) met hoofdletters verdient. Net als overigens iedere andere bibliotheek, zoals speciale en wetenschappelijke bibliotheken. Immers:

“A university is just a group of buildings gathered around a library”
– Shelby Foote –

Bibliotheken, wie komt er tegenwoordig nog? Tegenwoordig is het digitaal, visueel en het liefst ook in rapvorm). Kortom, we gaan we met zijn allen naar Google, Nu.nl, Twitter en/of YouTube.

Toch verdient de (openbare) bibliotheek hier een ereplaats. Niet alleen om omdat deze bron van eeuwige kennis mijns inziens te vaak vergeten wordt. Want niets is zo vluchtig als het digitale internet. Al biedt dan de zogenaamde wayback-machine weer uitkomst. Afijn, over het historische internet archive.org, later meer.

SteacieLibrary400

De bibliotheek. Waar vind je nog een gratis bron die toegang biedt tot duizenden PAPIEREN boeken en tijdschriften? De openbare leeszaal is vaak een vergeten bron uit ieders jeugd, maar wel een bron die toegang biedt aan een schat aan informatie…

Vele periodieken zoals dagelijkse kranten en wekelijkse/maandelijkse/kwartaal tijdschriften (waaronder diverse vakbladen met branche-informatie!), vaak uit binnen- en buitenland, zijn hier vrijelijk in te zien.

Naast de fysiek aanwezige collectie aan boeken en tijdschriften (en vaak ook cd’s, dvd’s, etc.), biedt vrijwel iedere openbare bibliotheek via de zogenaamde online publiekscatalogus, ook toegang tot databanken.

Deze databanken (vaak anders alleen betaald toegankelijk) bieden vanuit de leeszaal op hun beurt weer toegang tot miljoenen andere boeken, rapporten en tijdschriften(artikelen). Via een bron als PiCarta, doorzoekt u met behulp van die publiekscatalogus bibliografische bronnen als:

  1. Online Contents (OLC)
    Met inhoudsopgaven van ruim 17.000 tijdschriften op alle wetenschapsgebieden.
  2. Nederlandse Centrale Catalogus (NCC)
    Bibliografische gegevens en vindplaatsen van circa 14 miljoen boeken en bijna 500.000 tijdschriften in meer dan 400 bibliotheken in Nederland.

Via zogenaamd “interbibliothecair leenverkeer” (IBL) is vrijwel iedere boek te lenen en in het geval van een tijdschriftartikel, kopie op te vragen. Voor deze IBL-dienstverlening moet u wel lid van de bibliotheek zijn. Daarnaast worden aanvullende kosten in rekening gebracht (veelal tegen kostprijs, handeling en verzendkosten). De exacte bedragen (slechtst enkele euro’s) zijn vergeleken met de schat aan informatie die zo beschikbaar komt, 100% de moeite waard. Het lidmaatschap van een lokale openbare bibliotheek kost (vermoed ik) rond de €30 per jaar. Vraag bij het lidmaatschap daarom dan ook direct naar de mogelijkheden van een zogenaamde IBL-deposito.

Met een IBL-deposito kunt u ook vanuit huis via Publiekwijzer.nl (alleen NCC) en/of via PiCarta (ook de OLC), boeken (en tijdschriftartikelen) zoeken en opvragen. Boeken worden dan bij uw eigen bibliotheek afgeleverd. Eventuele kopieën van tijdschriftartikelen (OLC), kunnen wel direct naar uw huis- of kantooradres verstuurd worden. Tegen extra betaling behoort in sommige gevallen (vooral bij artikelen die door , levering via e-mail (pdf-bestand) ook tot de mogelijkheden.

Naast bibliografische bronnen (zoals de OLC en NCC), zijn via de online publiekscatalogus vaak ook andere betaalde bronnen (denk aan bijvoorbeeld krantendatabanken) voor de bezoekers van de bibliotheek gratis toegankelijk. In het geval van de krantendatabank, kunnen dan vaak artikelen bewaard worden en tegen betaling uitgeprint worden.  Soms is opslag op usb-stick ook mogelijk.

Bezoek voor een actueel overzicht van beschikbare bronnen, de publiekscatalogus uw eigen openbare bibliotheek.

Meer informatie: http://www.bibliotheek.nl/.

Deeplinks: