Sinds begin dit jaar worden beduidend minder persoonsgegevens getoond in de publieke whois van een .nl-domein. Kon je voorheen precies zien wie de houder van een domein was (inclusief de contactgegevens), nu is de publieke whois aangepast om zo de privacy van domeinnaamhouders beter te beschermen. Ook het zogenaamde harvesten via de command-line van e-mail adressen is onmogelijk gemaakt.

Vanzelfsprekend zijn de gegevens van een houder niet voor iedereen volledig afgeschermd. Zo kunnen gerechtsdeurwaarders en advocaten bij SIDN nog wel het adres van een houder opvragen. Opsporings- en handhavingsautoriteiten kunnen onder voorwaarden geautomatiseerd toegang tot alle (bij een domeinnaam) geregistreerde informatie krijgen.

“Specialisten” zullen vast al wel ergens een kopietje als “momentopname” van de voor hun relevante domeinen hebben liggen. Deze en andere bestanden zien we binnenkort vast wel op marktplaatsen en andere vage web-fora opduiken. De hoeveelheid spam zal er vrees ik in ieder geval niet heel veel minder om worden. Vast staat wel dat met deze nieuwe privacy regels ook volstrekt legitieme research naar markten en producenten, vrijwel onmogelijk is geworden. Niet langer kan je zomaar de who.is gebruiken om te zien wie er achter (nieuwe) domein-namen zit.

De afgelopen weken zou je nog het domein hebben kunnen “kapen” (overigens een volstrekt onverantwoordelijke actie, kapersbrieven kennen we immers in Nederland al heel lang niet meer) om zo uiteindelijk de werkelijke eigenaar te achterhalen. Er dan vanuit gaande dat hij/zij wel contact met je zou opnemen. Maar ook dat kan (gelukkig) niet meer. Want ander goed nieuws van het SIDN-front is dat het domein-kapen wat moeilijker wordt gemaakt. Dit door de invoering van een zogenaamd token. Een authorisatiecode die bestaat uit een willekeurige tekenreeks en is vastgelegd bij de domeinnaam. Deze wordt voortaan gebruikt om een verhuizing van een .nl-domeinnaam te valideren.

Meer informatie: