Recent was er al nieuws over geografische overheidsinformatie bronnen (zie RO-online, het open data portaal en de BAG-viewer). Gisteren werd bekend dat de complete BAG open wordt gesteld. Vanaf 1 februari 2012 zijn de gegevens uit de Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG), inclusief alle postcodes, door iedereen zonder belemmeringen te gebruiken. Voor bedrijven en dienstverleners en informatiezoekers, levert dat kansen en mogelijkheden op.

De BAG is één van de dertien basisregistraties (zie Stelsel van Basisregistraties). Van alle gebouwen in Nederland staat geregistreerd waar ze staan (de coördinaten), het (planologische) gebruiksdoel, oppervlakte en bouwjaar. Private partijen mochten de BAG al langer gebruiken. Mits de postcodes niet voor commerciële doeleinden bestemd zijn en/of aan derden verstrekt konden worden. Met deze uitspraak verliest PostNl weer één van haar kroonjuwelen. Maar wij als informatiehongerige maatschappij, krijgen er waarschijnlijk wel flink veel nieuwe postcode gerelateerde informatiebronnen bij.

Meer informatie: