Het CBS rapport “Het industriële landschap van Nederland” beschrijft de regionale industriële spreiding. De industrie is nog steeds van groot belang voor de Nederlandse economie. Nog altijd is bijna een vijfde van onze economie gerelateerd aan industriële activiteit. De belangrijkste industriële regio’s van Nederland zijn Zuidoost-Noord-Brabant en Groot Rijnmond.

Het rapport beschrijft de volgende branches binnen de industrie:

  • Voedings- en genotmiddelenindustrie
  • Textiel-, kleding- en lederindustrie
  • Hout- en bouwmaterialenindustrie
  • Papier- en grafische industrie
  • Raffinaderijen en chemie
  • Basismetaal- en metaalproductenindustrie
  • Elektrotechnische en machine-industrie
  • Transportmiddelenindustrie
  • Overige industrie

Raffinaderijen en chemie, de voedings- en genotmiddelenindustrie en de elektrotechnische en machine-industrie zijn de belangrijkste industrietakken in Nederland. Raffinaderijen en chemie zijn omvangrijk in Groot-Rijnmond, West-Noord-Brabant en Zuid-Limburg. De voedings- en genotmiddelenindustrie is het grootst in Veluwe, Utrecht en Groot-Rijnmond. De elektrotechnische en machine-industrie wordt gedomineerd door Zuidoost-Noord-Brabant.

Op enige afstand volgen de basismetaal en metaalproductenindustrie, en de overige industrie. De kleinste branches zijn de transportmiddelenindustrie, de papier- en grafische industrie, de hout- en bouwmaterialenindustrie en de textiel-, kleding- en leerindustrie.

Meer informatie: